Der er næppe noget bedre, end et klassisk lyst og luftigt bagerfranskbrød. Vi deler her en super god og gennemprøvet opskrift, så du selv kan lave bagerbrød derhjemme. Vi anbefaler en røremaskine og et hæveskab for det bedste resultat.

Opskriften giver ét stort franskbrød med sprød skorpe.

Ingredienser:
400 g Manitoba mel
25 g Hvedesur
10 g Bageenzym
10 g Sukker
10 g Tørgær
10 g Salt
250 g Vand – ca. 20°C varmt
25 g Solsikke eller rapsolie

Birkes eller anden topping

Fremgangsmåde:
Alle ingredienser æltes på en røremaskine, først 8 minutter ved lav hastighed, herefter 7 minutter ved høj hastighed.

Stram lige hurtigt dejklumpen op til en kugle, og læg den tilbage i skålen. Tildæk og lad dejen hvile i 15 minutter.

Tag dejen ud af røreskålen, og vend den blanke side nedad mod bordet. Den blanke side er toppen af dejkuglen.

Så skal der formes et franskbrød – eller ”slå det op” som det hedder på fagsprog. Følg fremgangsmåden herunder eller se videoen:

  • Med en flad hånd flades dejen ud, og kuglen klappes lidt aflang
  • Nu tages den øverste 1/3 af dejen, og foldes ned mod midten
  • Den nederste 1/3 af dejen foldens nu tilsvarende op mod midten
  • Med begge hænder, rulles enderne nu spidse
  • Enderne foldes ind over hinanden og samles, så brødet bliver ca. lige tykt hele vejen
  • Tryk dejen flad igen, og rul nu stramt på den lange led

Jo bedre du får strammet op, jo flottere brød vil du få.

Nu skal dejen hæve i 45 minutter – meget gerne på en hulbageplade. Vi anbefaler også at benytte et hæveskab, med damp og en temperaturindstilling på 33°C. Bemærk vi har specielle hulplader til hæveskabet.

Mens dejen hæver, tændes ovnen på 180°C varmluft. Hvis din ovn ikke har dampfunktion, så stil en bradepande i bunden af ovnen mens den varmer op.

Når dejen er hævet, og ovnen er varm, pensles dejen med vand og drysses med birkes. Lav et par snit med en skarp kniv.

Sæt brødet i ovnen og hæld 1dl vand i bradepanden.

Dit brød skal nu bage i ca. 35 minutter. Når de første 10 minutter er gået, fjernes bradepanden og eventuelt resterende vand. 5-10 minutter før brødet er færdigbagt, lukkes dampen ud af ovnen igen.

Dit brød er færdigt når den har en flot brun skorpe, og en kernetemperatur på 98°C.

Lad dit brød køle af – og hvis du har æltet, hævet og bagt korrekt, vil det begynde at ”snakke”.

Franskbrødet smager bedst nybagt, men kan også fint fryses.